Wilhelm Conrad Röntgen Hayatı ve Çalışmaları

Bu yazımızda Wilhelm Conrad Röntgen Hayatı ve Çalışmaları hakkında bilgiler paylaşacağız.

Wilhelm Conrad Röntgen Hayatı ve Çalışmaları

Alman fizikçisi. 27 Mart 1845 yılında Prusya’nın Lennep kentinde doğdu. 10 Şubat 1923 yılında Almanya’nın Münih kentinde öldü. Zürih Üniversitesinde fizik doktorasını bitirdikten sonra Würzburg Üniversitesinde asistanlığa başladı. Burada öğretim görevlisi olarak Hohenheim, Strasburg, Giessen ve Würzburg üniversitelerinde profesör ünvânını alarak çalıştı.

Conrad Röntgen 1895’te havası kısmen boşaltılmış bir cam tüpten (katot ışınlı lambâ) elektrik akımının geçişini incelerken, tüp çalıştığı sırada tüpün yakınında bulunan bir baryum platinasiyanur parçasının ışıldadığını gözledi. Bunun sonucunda da, katod ışınlarının cama çarpmasıyla ortaya çıkan ve o güne kadar bilinmeyen bir ışının, kimyasal maddede meydana getirdiği flüorışıma olduğu tezini geliştirdi. Işın; kâğıt, tahta, alüminyum gibi maddelerden geçebiliyor ve fotoğraf levhasını etkileyebiliyordu. Bu ışınların yanı sıra ve kırılma gibi ışığa has özellikler göstermediği düşüncesiyle, ışınların, ışıkla bir ilişkisinin olmadığı sonucuna varıldı. Röntgen, ne olduğunu tam olarak anlayamadığı için bu ışınlara X ışınları adını verdi. Bugün bu ışınlara Röntgen ışınları da denilmektedir.

Bu buluşundan sonra İngiltere Kraliyet Cemiyeti tarafından 1896’da Rumford Madalyası ile; Columbia Üniversitesi tarafından 1900’de Barnard Madalyası ile ve 1901 senesinde Nobel Mükâfatı ile mükâfatlandırıldı. Röntgen, yazdığı Annalen der Physik und Chemie kitabında yaptığı sayısız deneylerin sonuçlarını anlatmaktadır.

Wilhelm Conrad Röntgen’in Röntgeni Buluş Hikayesi

Bir gece, laboratuvar’da çalışırken katod tüpünün bir kısmını açıkta bırakır ve tüp çalıştığı zaman karşıda bir ışıma meydana gelir. Röntgen elini koyduğunda elinin iskeletinin duvarda çıktığını görür. Heyecanla eşi Anna’yı çağıran Röntgen, eşinin elinin filmini çeker. Çekilen bu film tarihteki ilk röntgen filmi olur. Eşi Anna, bu filmi görünce kendi ölümümü gördüm der.

Söz konusu olan ışık elektro manyetik dalgalardan oluşmaktadır. Bizim gözümüz ancak belirli dalga boylarını görmektedir. Görmediğimiz ışınların içerisinde bu röntgen ışınları bulunmaktadır.

Röntgen

Röntgenin sembolü R dir. İlk olarak 1 gram hava oluşturduğu 87 erg’lik iyonlaşmaya bedel x ışını veya gama ışını 1 R olarak tanımlandı. Günümüzde röntgen SI ölçü sistemine göre yeniden tanımlanmıştır. Buna göre 1 kg hava 2.58×10-4 coulobm’luk elektrik yükü oluşturabilecek miktardaki x ışını veya gama ışını miktarına 1 R (1 röntgen) denilmektedir. Bu tanım aslında önceki tanımından farklı değildir.

Yazımızı arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir