Kimya Bilimine Katkı Sağlayan Bilim Adamları Ve Sağladığı Katkılar

Bu yazımızda Kimya Bilimine Katkı Sağlayan Bilim Adamları Ve Sağladığı Katkılar hakkında bilgiler paylaşacağız. Kimya, maddenin yapısını, maddeler arası dönüşümleri ve kullanım alanlarını inceleyen bilim dalıdır. Kimya bilimi, insanlık tarihi kadar eskilere dayanan bir seri çabaların sonucunda gelişmiştir. Bu bilime büyük katkılar sağlayan 7 bilim adamını ve kimya bilimine ne gibi katkılar yaptıklarıyla ilgili sizlere bilgiler vereceğiz. İşte kimya bilimine katkı sağlayan 7 büyük bilim adamı ve sağladığı katkılar:

1.)Enpedokles

MÖ 495 yılında İtalya Agrigento’da doğmuştur. Doğa biliminin gelişiminde çok etkin bir rol oynamıştır. Element kavramını ilk ortaya koyan kişidir.

Enpedokles’in Kimya Bilimine katkıları:
4 temel madde olan Su, Hava ,Toprak, Ateş’i bulmuştur.

2.)Aristo

Aristo, MÖ 384 civarında kuzey Yunanistan’ın Stagira şehrinde doğdu. Aristoteles 17 yaşında Platon’un Akademisine katılmak için Atina’ya gitti. Orada Platon’dan felsefe ve mantıksal düşünmeyi öğrendi. Akademide önce öğrenci, sonra öğretmen olarak yaklaşık 20 yıl kaldı. Aristoteles, dünyanın nasıl incelenmesi gerektiği konusunda yeni fikirlere sahipti. Dünya hakkında ayrıntılı gözlemler yapmayı, gördüklerini not almayı ve kaydetmeyi severdi.

Aristo’ya göre düşünceler madde çeşitlilikleri ve temel özelliklerini anlamıştır. 4 elementin 4 özellikten çıktığını bulmuştur.
Aristo’nun Kimya Bilimine katkıları:
Ateş > Sıcak ve Kuru
Hava > Sıcak ve Islak
Su > Soğuk ve Islak

3.)Demokritos

Abdera, Yunanistan’da doğmuştur. Demokritos’un amacı diğer doğa filozofları gibi; doğanın oluşumunu, değişimi, her şeyi meydana getiren ana maddeyi açıklamaktadır.
Demokritos’un Kimya Bilimine katkıları:
Atomun bölünemez olduğunu söylemiştir.

4.)Cabir Bin Hayyan

Kimya bilime katkı sağlayan önemli bilim adamlarından biri olan Cabir Bin Hayyan, Abbâsîler döneminde yaşamış ve İslâmiyet’te fen bilimlerinin temelini atmış olan Farsî çok yönlü bir fen bilgini; simyacı, kimyacı ve eczacı; fizikçi, astronom ve astrologtur.

  • Cabir Bin Hayyan’ın Kimya Bilimine katkıları :
    Atomun parçalanabilir olduğunu.
    Kral suyu
    Baz kavramı

5.)Ebu Bekir Errazi

Râzî ya da tam adıyla Ebû Bekir Muhammed bin Zekeriyyâ er-Râzî, Fars simyacı, kimyager, hekim ve filozof.

Cabir Bin Hayyan’ın Kimya Bilimine katkıları :
Kostik soda
Gliserin, formikasit
Madde sınıflandırması

6.)Robert Boyle

Robert Boyle, İrlandalı doğa filozofu, kimyager, fizikçi ve kâşif. Robert Boyle, Robert Boyle, 25 Ocak 1627’de İrlanda’da doğdu. Boyle, ilk modern kimyacı, modern kimyanın kurucularından ve modern bilimsel deneysel yöntemin öncülerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Robert Boyle’ın Kimya Bilimine katkıları :
Hacim Basınç İlişkisi
Element Kavramı
Bileşik vs Karışım
Gazlar

7.)Lavoisier

Fransız kimyacı Antoine Lavoisier, 26 Ağustos 1743’te Fransa’nın Paris şehrinde doğdu. Yaşamında iki devrim görmüş bir kişidir. Devrimlerden biri, yüzyıllar boyunca “simya” adı altında sürdürülen çalışmaların, bugünkü anlamda, kimya bilimine dönüşmesidir.

Lavoisier ‘in Kimya Bilimine katkıları :
Kütlenin korunumu
Oksijen Yanma
Oksitler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir