Anıtkabir Tanıtımı -Anıtkabir İle İlgili (Kompozisyon)

Bu yazımızda Anıtkabir Tanıtımı -Anıtkabir İle İlgili (Kompozisyon) örneği paylaşacağız.

Anıtkabir Tanıtımı -Anıtkabir İle İlgili (Kompozisyon)

Anıtkabir yaklaşık 750 bin metre karelik bir alana kurulu olup bu alanın yaklaşık 120 bin metre karelik kısmı anıt bloğu 630 bin karelik kısmı ise barış parkıdır. Anıtkabir’in yeşil alanı, Atatürk’ün ”Yurtta sulh cihanda sulh” özdeyişinden ilham alınarak çeşitli yabancı ülkeler ve Anadolu’dan getirilen süs bitkilerinden oluşturulmuştur. Bu nedenle adına Barış Parkı denilmiştir. Binlerce değişik türdeki bu ağaçlar ve bitkiler ırk, din ve millet farkı gözetmeden birlikte kardeşçe ve barışçıl bir yaşamı irdelemektedir. Anıt bloğu 3 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler aslan yol, tören meydanı ve mozoledir. Ayrıca anıt bloğu yapı topluluğu içerisinde simetrik yerleştirilmiş 10 adet kule yer almaktadır. Türk milletinin ve Türkiye devletinin kuruluşunda büyük rol oynayan bazı yüce kavramları temsil eden isimler bu kulelere verilmiştir.

Bu kulelerin isimleri :

  • İstiklal
  • Hürriyet
  • Mehmetçik
  • Barış
  • Zafer
  • 23 Nisan
  • Misakı Milli
  • İnkilap
  • Cumhuriyet
  • Müdafai Hukuk

İstiklal kulesinde Anıtkabir’in maketi bulunmaktadır. Hürriyet kulesinde yer alan vitrinde Anıtkabir’in yapım aşamaları ile ilgili yazı ve fotoğraflar yer alır. Bunun yanı sıra Anıtkabir’in yapımında kullanılan taş örnekleri, Anıtkabir’i yapan mimarlar ve emeği geçen sanatçıların kısa biyografileri yer almaktadır. Mehmetçik kulesinin dış düzeyinde yer alan kabartmada elini asker oğlunun omzuna atmış onu vatan için savaşa gönderen hüzün fakat gururlu Türk annesi tasvip edilmiştir. Müdafai Hukuk kulesinde hatıra ve hediyelik eşya satışı bulunmaktadır. Zafer kulesinde Atatürk’ün cenazesini taşıyan top arabası sergilenmektedir. Barış kulesinde Atatürk’ün makam aracı olarak kullandığı 2 adet otomobili bulunmaktadır.

23 Nisan kulesinde Atatürk’e ait bir tekne ve Cadillac marka aracı sergilenmektedir. Misak’ı Milli kulesinde törenler sonrasında Anıtkabir özel defterinin yazıldığı ve imzalandığı yerdir. İnkilap kulesinin iç duvarında yer alan kabartmada zayıf, güçsüz bir elin tuttuğu sönmekte olan bir meşale, çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğunu, güçlü bir elin ışıklar saçan meşaleyi yukarı kaldırması ise Yeni Türkiye Cumhuriyetini sergilemektedir.

Cumhuriyet kulesi Cumhuriyetçilik ilkesini temsil etmektedir. Kulelerin tepesinde eski Türk çadırlarında görülen tunç mızrak ucu yer almaktadır. İstiklal Kulesinin önünde ulusal kıyafet giymiş 3 kadın heykeli yer almaktadır. Bu kadınlardan ikisi yere kadar uzanan bir çelenk tutmaktadır. Başak demetlerinin oluşturduğu bu çelenk Anadolu’nun bereketini temsil etmektedir.

Hürriyet Kulesinin önünde 3’lü erkek heykel grubu bulunur. Sağdaki erkek Türk askerini temsil eder. Onun yanında elinde kitabıyla duran Türk gençliğini temsil eder. Ortadaki heykelde ise Türk köylüsü temsil edilir. Kadın ve erkek heykellerinin ardından bizleri aslanlı yol karşılamaktadır. Bu yolda oturmuş halde bulunan 24 aslan heykeli bulunmaktadır. Bu aslanlar aynı zamanda Orta Asya’dan göç eden 24 Oğuz Boyunu temsil etmektedir. Aslanlı yolun hemen sonunda Mehmetçik ve Müdafai Hukuk kulelerinin arasından ilerlendiğinde bizleri 15 bin kapasiteli tören meydanı karşılar. Tören meydanının zemini sarı, siyah, kırmızı ve beyaz renkte halı ve kilim motifleriyle döşenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir