Türk Kültüründe İsim Verme Geleneği ve Dede Korkut Hikayeleri Hakkında Araştırma

Bu yazımızda Türk Kültüründe İsim Verme Geleneği ve isim geleneğinin Dede Korkut ile bağlantısını paylaşacağız. Ayrıca Dede Korkut Hikayeleri Hakkında kısa bilgi vereceğiz.

Türk Kültüründe İsim Verme Geleneği ve Dede Korkut Hikayeleri Hakkında Araştırma Yapınız

Türk kültüründe çocuklarla ilgili en önemli geleneklerden biri isim verme geleneğidir. İsmiyle çocuğun alın yazısı arasında önemli bir bağ olduğuna inanan Türklerde isim verme geleneği İslamiyet’ten öncede son derece önemliydi. Çocuğa ad konulması için bir kahramanlık göstermesi gerekiyordu. Bu tür bir isim koymaya Dede Korkut hikayelerinde rastlıyoruz.

Yiğitlik gösteren delikanlıya Dede Korkut isim verirdi. Bu isimde genellikle delikanlının gösterdiği yiğitlikle alakalıydı. Buna örnek olarak Dede Korkut’un Boğaç Han hikayesini örnek gösterebiliriz. Dede Korkut bir gence göstermiş olduğu cesaretinden dolayı Boğaç Han ismini verir. Şimdi hikayemize bir göz atalım.

Dede Korkut Boğaç Han Hikayesi

Obada şenliklerin düzenlendiği gün kızgın bir boğa kazayla ipinden kurtulur. Herkes kaçışır fakat Dirse Han’ın oğlu boğayı durdurur. Dede Korkut gelir ve ona Boğaç adını verir.

Günümüzde İsim Verme Geleneği

Günümüzde isim verilirken mutlak suretle çocuğun kulağına ezan okunur. Verilen isim 3 kere tekrar edilir ve Ezandan sonra çocuğun kulağına söylenir. Türklerde zamanla İslamiyet’e göre şekillenen isim verme geleneği son derece önemli bir gelenektir. Çocuk için seçilen ismin, çocuğun kişiliğini, toplum içindeki yerini ve gelecekteki başarısını düzenleyecek bir mana taşımasına özen gösterilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir