Televizyonun İcadı

Plazma televizyonlar içerdikleri kozmik bir madde sayesinde bu kadar ince bir tasarıma sahipler. Peki yılın 1900 saatini karşısında geçirdiğimiz bu teknolojik kutuların ardındaki fikirler nasıl gelişti? Televizyonun İcadı, Televizyonun Gelişimi, Televizyondaki Görüntüler Bizlere Nasıl Ulaşır?  çok daha fazla bilgi ve detaylar bu yazımızda…

Televizyonun İcadı

İlk olarak birinin katot ışınlı tüpü icat etmesi gerekiyordu. Bu icat nobel fizik ödüllü Ferdinand Braun tarafından 1897 yılında hayata geçirildi. Bizleri bu kadar karşısında tutabilme başarısına sahip bu teknolojinin icadında önemli yol kateden bir diğer önemli isim John Logie Baird’dir. Baird çocukluğundan beri meraklısı olduğu elektrik teknolojisi alanında yaptığı çalışmalarla 1925 yılında hayalini kurduğu ilk görüntüyü elde etti. Böylece icat edilen ilk televizyonun mucidi oldu. Aynı yıllarda Baird’den habersiz ama eş zamanlı olarak televizyon üzerindeki çalışmalarını sürdüren Philo Farnsworth’ün icada katkısı Baird’in tasarladığı mekanik televizyon modelini tamamen elektronik bir modele çevirmekti.

Televizyonun Gelişimi – Plazma Televizyonlar

Televizyonun icadına giden yolda bir çok mucidin ayak izleri bulunur. Geçmişten günümüze bir çok bilim insanı televizyon teknolojisinin gelişimiyle yakından ilgilendi. Bu ilginin sonucunda ortaya çıkan bilgi plazma televizyonu yarattı. Üretim aşamasında plazma televizyonlara yakından baktığımızda ön camın iki katmandan oluştuğunu görürüz. Bu iki camın arasına doldurulan kozmik camın adı plazmadır. Bu kimyasal madde plazmaların gizli malzemesidir. Neon ve Zenon denen ve elektrikle  yüklendiğinde plazma oluşturan bu gazlar maddenin dördüncü halidir. Maddenin katı, sıvı  ve gaz halinin yanı sıra birde plazma hali vardır. Evrendeki görünür maddelerin neredeyse tümü plazmadan oluşur ve oluşan plazma ışık üretir. Kuzey ışıkları hakkında bilginiz var mı? Doğanın ışık oyunları boşlukta salınan gazların plazmaya evrilmesinin görsel bir sonucudur. İşte kimyanın mühendislikle birleşmesi olarak tanımlayabileceğimiz plazma televizyonlar bu şekilde oluşur.

Televizyondaki Görüntüler Bizlere Nasıl Ulaşır

Televizyonun icadı gerçekten müthiş bir buluş fakat bu görüntüler bizlere nasıl ulaşıyor sorusunu duyar gibiyiz. Televizyondaki görüntünün oluşması insan beyninin algılamasıyla yakından ilgilidir. Televizyon ekranları bir fotoğrafı küçük noktalara bölüp bunları bir düzen içinde renklendirir. Beynimiz bu renkleri anlamlı görüntüler olarak algılar. Piksellerin aydınlatılmasıyla oluşan resimler peş peşe oynatıldığında hareketli görüntü meydana gelir ve insanlar bu görüntüyü izler.

Günümüzde Televizyonlar

1930’ların başlarında televizyonlar seri olarak üretilmeye başlandı. Televizyonun icadı insanlık tarihindeki önemli buluşlardan bir tanesidir. İnsan beyni sayesinde anlam ifade eden bu icat hızla yaygınlaşmıştır. Günümüzde tüplü televizyon dönümü tamamen bitti. Lcd televizyon dönemi de neredeyse kapanmak üzere çünkü plazma televizyonlar daha az enerjiyle daha parlak bir görüntü elde etmemizi sağlar ve çok daha ince tasarımlara elverişlidirler. Bu da her açıdan kolaylık sağlamaktadır.

Yazımızı arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir