Sera işletmeciliği kısaca nedir? Neden sera işletmeciliği yapılır? En çok hangi ürünler yetiştirilir? Ülkemizde sera işletmeciliği ne durumda? Tüm bu soruların cevapları bu yazımızda.
Sera İşletmeciliği Nedir Kısaca
Meyve, sebze ve çiçek gibi bitkilerin mevsiminin dışında, ekolojik nedenlerin kontrolü sayesinde yetiştirilmelerine imkan sağlayan yapay yetiştirme alanlarına ”sera”; seralarda yapılan üretime ”seracılık” veya sera yetiştiriciliği denilmektedir. Ürün yetiştirmedeki olumsuzlukları engellemek yada en aza indirmek amacıyla çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Yıl boyunca bitkisel üretim yapılmasına imkan sağlayan, daha yüksek verim sağlamanın karlı ve zevkli bir tarım kolu olan “seracılık” çok büyük önem taşımaktadır.
Neden Sera Yetiştiriciliği
Sera yetiştiriciliği dünyada bir sanayi haline gelmiş durumdadır. Bunun önemli nedenlerinden biri iklimin kontrol edilebilmesi nedeniyle, kalite ve verimin üst düzeyde olmasıdır. Hava ve iklim koşulları nedeniyle istenilen her bölgede her ürün yetiştirilemiyor. Dünyada ve ülkemizde bu soruna çözüm olarak sera işletmeciliği yapılmaktadır.
Seralarda sağlanan yapay koşullar; ısıtma, havalandırma, sulama ve gübreleme, ilaçlama
olup tüm bunlar teknoloji kullanımı ile gerçekleştirilir. Söz konusu yapay ortam, sera ve
alçak plastik tüneller altındaki üretimi kapsamaktadır.
Ülkemizde Sera Yetiştiriciliği
Ülkemiz sera yetiştiriciliğinde Dünyada ilk dört ülke arasında yer alır. Antalya sera yetiştiriciliğinde %47’lik payla birinci sırada yer alır. Antalya’nın ardından sırasıyla Mersin, Adana ve Muğla gelir. Ülkemizde seralarda yaklaşık 8 milyon ton ürün yetiştirilmektedir. Sera yetiştiriciliği birim alandan daha çok ürün alınması, üreticinin çok daha küçük alanlardan geçimini sağlayabilmesi ve üretimin zor olduğu kış aylarında yapılması sebebiyle ülkemizde hızla gelişmektedir.
Ülkemizde Sera Yetiştiriciliğinde Yetiştirilen Bazı Ürünler
- Domates
- Hıyar
- Karpuz
- Biber
- Muz