Bu yazımızda Descartes Kimdir, Yaptığı Çalışmalar ve Bilime Katkıları Nelerdir? sorularını cevaplayacağız.
Rene Descartes
Fransız matematikçisi ve filozof. 1596’da La Haye’de doğup, 1650’de Stockholm’de öldü. İlk önce Cizvit Kolejini bitirdi, daha sonra Poitier Üniversitesinde tahsil gördü. Yıllarca Almanya, İtalya, Hollanda ve Polonya’da kalarak çalışmalar yaptı. Descartes, modern felsefenin kurucusu sayılmaktadır. Parlak zekasıyla dikkat çeken bilim insanı daha çocuk yaşta filozof oldu.
Matematiksel çözüm yöntemlerini felsefeye uyarlamaya çalıştı. Yüksek bir felsefi yeteneği olan, yeni fizik ve gökbilime dayanan ilk kişidir. Descartes, kendisinden önce gelenlerin kurmuş olduğu temelleri benimseyip, yeniden ve eksiksiz bir felsefe yapısı kurmaya çalışmıştır.
Düşünsel alanda matematiksel ifadelerden yararlanan Descartes, mutlak bir takım bilgilerin olduğunu savundu ve bu savını “Düşünüyorum, öyleyse varım” sözüyle destekledi. Bütün bilimlerin matematikle inceleneceğini düşünen bilim insanı, bu yönteme evrensel matematik adını verdi. Bilimde büyük gelişmelere neden olan düşünceleriyle büyük bir çığır açtı. Ve kartezyen teoremiyle analitik geometrinin gelişimine büyük katkı sağladı. Matematiksel ve geometrik denklemlerde x, y ve z gibi alfabenin çok kullanılmayan harflerini bilinmeyen çoklukları, a, b ve c gibi harfleri çok kullanılan harfleri bilinen çoklukları ifade etmek için kullandı.
Matematiği felsefe araştırmaları için bir model olarak değerlendiren Descartes, ortaya koyduğu yeni geometride bir düzlemdeki noktaları birbirine dik iki eksene uzaklığıyla belirtti. İki boyuttaki her noktayı rakamla ifade etti. Koordinatları değişecek olan noktaların daire etrafında döndüğünde sayıların değişim değerini tanımlayan bir denklem yazılabileceğini gösterdi.
Metod Üzerine Nutuk isimli eserinin 1637’de yayınlanmasının ardından tüm dikkatleri üzerine topladı. Eserindeki fikirlerini daha sonra üç denemeyle pekiştirdi.
Dioptri : Burada, fizikte ortamların kendilerinden geçen ışık üzerine olan tesirlerini tetkik etmiştir. Bunun dışında gözlük camlarının imali konusunda çalışmalar yapmıştır.
Meteorlar : Burada, atmosferde meydana gelen olaylar tetkik edilmiştir.
Geometri : Bu kısımda da geometri konusu incelenmiştir.
Diğer eserleri :
Metafizik Felsefe Üzerine Düşünceler: Descartes, eserinin başından sonuna kadar sistemli bir kuşku yöntemiyle hareket etmiştir. Bu eser dönemin bilimlerine sağlam bir temel oluşturmak amacıyla içsel yolculuğun hikayesidir.
Felsefe İlkeleri: Dercartes, bir öğretmen olarak değil, bir araştırmacı ve bulduğunu aktarmayı seven bir kişi olarak kalem kullanmıştır. Üslubu rahat ve iddiasızdır. Öğrencilere değil, zeki insanlara seslenmiştir.
Ruhun İhtirasları: İnsanoğlunun ihtirasları ve bu ihtirasların insan üzerindeki tesirlerinden bahsedilir. İnsan bedeni ve ruhunu felsefi açıdan sade anlaşılabilir bir dille ele alan eserdir.
Öldükten sonra, İnsan Üzerine, Dünya ve Işık Üzerine ve Mektuplar adlı eserleri arkadaşları tarafından yayınlanmıştır. Descartes, cebir ve geometri teorilerine getirdiği görüşler nedeniyle büyük matematikçiler arasında yer alır. Adı felsefe tarihinde önemli bir yer tutar.
Descartes, skolastik sistemi reddetmiş ve meşhur, ”Düşünüyorum, öyleyse varım!” aksiyonundan hareket ederek teorilerini ”salt akıl” temeli üstüne kurmuştur. Hiç bir şeyi ispatsız kabul etmek istemez. Bu bakımdan, kendi varlığı dahil her şeyden şüphe duyarak yola çıkmıştır. Metafizik konularında idealist olan Descartes, tanrının varlığını da, kusursuz varlığın tanımlaması yoluyla kendine göre açıklar ve ispat eder. Hiç bir şey keşfedilemeyecek kadar uzak olamaz diyen Descartes, geleceğe bir bilim köprüsü kurdu ve kendisinden sonraki bilim adamlarına ilham kaynağı olan teorileriyle bilimin günümüz seviyesine ulaşmasında büyük rol oynadı.
İyi kitaplar okumak, geçmiş yüzyılların en iyi insanlarıyla sohbet etmek gibidir. (Rene Descartes)