Marmara Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri

İsmini Marmara Denizinden alan bölge. Anadolu’nun kuzeybatı köşesi ile Trakya’yı içine alır. İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Edirne, Kırklareli illerinin tamamı ile Bursa, Bilecik, Balıkesir’in büyük bir kısmı bu bölgenin sınırları içine girer. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinin çok küçük bir bölümü Ege’ye dahil olup, diğer yerlerin tamamı Marmara bölgesine aittir. Yaklaşık 67.000 kilometrekarelik bir yüz ölçüme sahiptir. Bu da ülkemizin %8,5’i kadardır.

Bölgenin fazla engebeli olmaması nedeniyle, yüz ölçümüne göre ekli-dikili arazinin en geniş alan kapladığı bölgedir. Tarımsal ürün çeşitliliğinin en fazla olduğu bölge olmasında yükselti azlığı ve çeşitli iklimlerin geçiş alanında bulunması etkili olmuştur. Modern tarım yöntemleri kullanıldığından, elde edilen verim yüksektir. Ancak tüketici nüfus fazlalığı nedeniyle tarım ürünleri bölge gereksinimini karşılayamaz.

Marmara Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri

Ayçiçeği

Ayçiçeği dünyada ve ülkemizde en önemli yağ bitkilerinden biri olup iki tip olarak yetiştirilir. Ülkemizde genellikle yağlık olarak yetiştirilir. Dünyada ayçiçeği üretiminde ve ekim alanlarında ülkemiz ilk on ülke arasında yer almaktadır. Bu üretimin %80’ini Marmara Bölgesi karşılar. Ekim alanları Ergene (Tekirdağ) ve Güney Marmara’da yoğunlaşır.

Buğday

Buğday, dünyada gıda ihtiyacının karşılanmasında etkin rol oynamaktadır. Ülkemiz buğday ve buğdaydan elde edilen gıda maddelerinin tüketiminde birinci sırada yer almaktadır. Dünya da buğday üretiminde %3 civarında bir paya sahiptir. Ülkemizde her bölgede yetiştirilebilen buğday genel olarak İç Anadolu Bölgesi’nde üretilmektedir. Anadolu Bölgesi %32’lik pay ile ilk sırada yer almaktadır. Bunu %18 ile Marmara Bölgesi takip etmektedir. Buğday Trakya’da Ergene Bölümü’nde yoğun olarak yetiştirilir.

Dut

Dut toprak ve iklim koşulları bakımından seçici olmadığından ülkemizin hemen her ilinde yetişmektedir. Marmara Bölgesi’nde genel olarak Bursa, Balıkesir, Bilecik Yöresi’nde yetiştirilir.

Meyve

Tekirdağ’da yaygın olarak kiraz ve üzüm yetiştirilir. Bozcaada’nın çavuş üzümü ülkemizin en kaliteli üzümleri arasında yer alıyor. Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde de mevsimin en lezzetli çileği yetiştirilmekte.
Marmara Bölgesi’nde yetiştirilen başlıca meyveler; Şeftali, kiraz, çilek, kestane, armut ve üzümdür.

Mısır

Türkiye‘de tahıllar içinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip sıcak iklim tahılı mısırdır. Marmara Bölgesi üretimde Karadeniz’den sonra 2. sırayı alır. Sakarya ve Bursa önemli ekim alanlarıdır.

Pirinç

Edirne, ülkemizde pirinç üretiminde 1 numarada yer alıyor. Türkiye’nin pirinç üretiminin yüzde 40’ını Edirne karşılıyor.

Sebze

Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir. Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcalarıdır.

Şerbetçi otu

Dünyada üretilen şerbetçi otunun tamamı, bira sanayinde bira mayası olarak kullanılmaktadır. Bira sanayinde tat ve koku verici olarak kullanılır.Bilecik İlimizin belirli bölgelerinde üretimi yapılır.

Tütün

Türkiye’nin uluslararası piyasalarda marka değeri olan en önemli tarımsal ürünlerinden bir tanesi de tütündür. Dünya Oryantal Tütün pazarının yaklaşık yüzde 32’si Türkiye’ye aittir. Marmara Bölge’sinde ekim alanları Bursa, Balıkesir, Adapazarıdır.

Zeytin

Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerindendir. Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi’nin ardından üretimde ikinci sırayı almaktadır. Güney Marmara Bölümü’nde Gemlik ve Mudanya Yöresi’nde üretimi yoğunlaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir