Türkçede yaklaşık olarak 100 bin kelime bulunuyor. Ancak bir çoğumuz bunun sadece 500’ünü kullanarak kendini ifade ediyor. Kelime dağarcığının zayıf olmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi kitap okumamaktır. Gençlerin iletişim daha çok mesajlaşmayı tercih etmesi dilin gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Peki Kelime Dağarcığı Nasıl Geliştirilir? Kelime dağarcığımızı nasıl geliştirebiliriz ? Kelime dağarcığımızı geliştirmek için neler yapmalıyız.
Kelime Dağarcığı Nasıl Geliştirilir
Güçlü bir kelime dağarcığı, iletişimin tüm alanlarını geliştirir.
-
Kitap Okuyun
Kelime dağarcığınızı geliştirmenin en önemli yöntemlerinden biri kitap okumaktır. Sadece kelime dağarcığınızın gelişimine değil, kişisel gelişiminiz içinde bir çok katkısı vardır. İnsanlarla olan iletişiminizi geliştirir. Karşılaşacağınız her türlü zorluğun üstesinden gelmek için o kadar donanımlı olursunuz. Kişiliğinizin gelişimine katkı sağlar. Düşüncelerinizi olgunlaştırır. Daha güçlü analitik düşünme becerileri kazandırır.
-
Yazı Yazın
Yazı yazmak kelime dağarcığınızı geliştirmek dışında zekanızın gelişimine, iletişim kurmadaki sorunların üstesinden gelmenize katkı sağlar. Söyleyeceğiniz sözü yazmak, sizi düşünmeye ve düşüncelerinizi tasfiyeye sevk eder. Okumak, bir insanı doldurur; konuşmak onu hazırlar yazmak ise olgunlaştırır. Bilgiyi, yazı ile pekiştirin.
-
Kelime Oyunları Oynayın
Yeni kelimeler öğrenmenize yardımcı olan kelime oyunları, kelime dağarcığınızı genişletmek için faydalı olacaktır. Oyun oynarken öğrendiğiniz yeni kelimelerin bir listesini tutun ve zaman zaman bu listeyi inceleyin.
-
Yeni Öğrendiğiniz Kelimeleri Cümle İçinde Kullanın
Yeni öğrendiğiniz kelimeleri cümle içinde kullanarak anlamını daha iyi kavrayabilirsiniz. Bilhassa (özellikle) kelimesiyle örnek verelim. Her zafer, bilhassa onu hak etmeyen için ağır bir yüktür. Bunu yaparak kelimelerin anlamlarını daha iyi kavrayabilirsiniz.
-
Günlük yaşamda kullanabileceğiniz bazı kelimeler
Sizler için seçtiğim gündelik yaşamda kullanabileceğiniz bazı kelimeler paylaşacağım. İlk olarak çok sık kullanabileceğiniz bir kelime olan bilhassa ile başlayalım.
1. Bilhassa: Özellikle
Örnek Cümle: Bilhassa bu konuda fikirlerinizi merak ediyorum.
2. İroni yapıyorum: Alay etme.
Örnek Cümle: Bizim Ali akşam ki maçta 2 gol atmış.(Aslında atmadı.)
3. Spesifik: En belirgin özelliği, kendine has, kendine özgü.
Örnek Cümle: Bu futbolcunun en spesifik özelliği son vuruşlarıdır.
4. Spontane: Ani olan.
Örnek Cümle: Bu olay tamamen spontane gelişti.
5. Bilakis: Tam tersine, aksine.
Örnek Cümle: Biz tekke ve zaviyeleri din düşmanı olduğumuz için değil, bilakis bu tip yapılar din ve devlet düşmanı oldukları, Selçuklu ve Osmanlı’yı batırdığı için yasakladık.
6. Mübalağa: Abartma.
Örnek Cümle: Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.(Burada mübalağa yapılmıştır.)
7. Alicenap: Cömert.
Örnek Cümle: Alicenap milletimizin sofralarından Ramazan bereketi hiç eksilmesin.
8. Dilhun: İçi kan ağlayan, kederli ve üzüntülü kimseleri tanımlamak için kullanılır.
Örnek Cümle: Bu bizi dilhun eden bir konu.
9. Müşkülpesent: Detaycı, zor beğenen, titiz.
Örnek Cümle: Sizi davranışlarınızdan dolayı müşkülpesent ve saygısız biri olarak görüyorlar.
10. Lafügüzaf: Boş söz.
Sana söylediklerimin dışındaki her şey lafügüzaftır.
Bu kelimeleri gündelik yaşamımızda sık sık kullanabiliriz. Liste yapıp bu kelimeleri listenize ekleyebilirsiniz.
Ek olarak : beynelmilel, deklare, demagoji, entegre, empoze, sofistike gibi kelimeleri de araştırmanızda fayda var.
Kelime öğrenmek için söylediklerinizin üstüne şunları söyleyebilirim. birinci kitap okumak çok önemli ama farklı kitapları okumak da bir o kadar önemli. çünkü her kitapta farklı bir dil ve kelimeler hazinesi oluyor. Bu da kendinizi geliştirmek için size iyi bir fırsat sunuyor. İkincisi, yerli dizi ve boş televizyon programlarını kesinlikle izlememek. Bu tip programlar insanların bence aptallaşmasına sebep oluyor ve kelime dağarcıklarını belli bir seviyenin altında tutuyor. Son olarak da bazı yazarların köşe yazılarını okumanızı tavsiye ediyorum. Özellikle geçmişi olan yazarlar, Türkçe’mizdeki birçok kullanılmayan kelimeyi makalelerinde geçirerek, hatırlamamıza veya öğrenmemize vesile oluyor.
Önerebileceginiz kitaplar var mi?
Tecrüben için teşekkür ederim.“Bilakis” örneği hiç hoş değildi.Tekke şimdide var, ama memleket batmıyor…
Batıyo batıyoyoruz!
Bence kelime haznesini geliştirebilmek için kesinlikle arada bir sözlük okunmalı.
Kelime dağarcığının geniş olması demek Türkçede karşılığı olduğu halde yabancısını kullanmak demek değildir. Türkçe kirleniyor bırakın spesifik değil belirgin diyelim böyle gelişecekse gelişmesin…
yaşa