Karadeniz Bölgesinde Bulunan Akarsular

Ülkemizin en güzel bölgelerinden biri olan Karadeniz, ülkemizin topraklarının yaklaşık olarak %18’ini kapsamaktadır. Yüz ölçümü bakımından 3.sırada bulunan Karadeniz Bölgesi, Gürcistan sınırından Sakarya Ovası’nın doğusuna kadar uzanmaktadır. Karadeniz Bölgesinde toplam 18 tane il vardır. En çok ilimiz bu bölgede yer almaktadır.

Batıdan doğuya sırasıyla bu illerimiz, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çorum, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Bayburt, Rize ve Artvin’dir.

Karadeniz Bölgesi’nde Bulunan Akarsular, Karadeniz Bölgesindeki Akarsuların İsimleri, Karadenizdeki Akarsular

Karadeniz Bölgesi’nde Bulunan Akarsular

  • Kızılırmak
  • Yeşilırmak
  • Çoruh Nehri
  • Bartın Çayı
  • Kelkit Çayı
  • Yenice Irmağı
  • Harşit Çayı
  • Fırtına Deresi
  • İkizdere Çayı

Karadeniz Bölgesi’nde Bulunan Akarsuları Tanıyalım

Kızılırmak

Kızılırmak 1.355 km uzunluğuyla ülkemizin en uzun nehridir. Nehir, ülkemizin topraklarından doğup, yine ülkemizin topraklarına dökülen en uzun akarsu olma özelliğini taşıyor. Sivas’ın İmranlı ilçesinden doğan Kızılırmak, 9 il sınırını geçip Samsun ilinden Karadeniz’e dökülüyor.

Yeşilırmak

Yeşilırmak 418 km uzunluğuyla ülkemizin önemli akarsularından biri olma özelliğini taşıyor. Nehir, Sivas’ın kuzeyinde bulunan Kösedağ eteklerinden doğup Çarşamba’dan Karadeniz’e dökülen önemli bir akarsudur.

Çoruh Nehri

Çoruh Nehri, ülkemizin önemli nehirlerinden biri ve aynı zamanda önemli turizm merkezlerinden biridir. Özellikle rafting sporunun sıkça yapıldığı bu nehir Türkiye ve Gürcistan’dan geçmektedir. 438 km uzunluğa sahiptir. Kaynağını Mescid Dağı’ndan almaktadır.

Bartın Çayı

Bartın Çayı, Kastamonu ve Karabük illerinde bulunan Ilgaz Dağları’ndan doğup kuzeye doğru akmaktadır.

Kelkit Çayı

Yeşilırmak nehri’nin kollarından biri olan Kelkit Çayı’nın uzunluğunu 320 km’dir. Gümüşhane’de bulunan Çimen Dağları’ndan başlayıp Karadeniz’e dökülür.

Yenice Irmağı

Filyos Çayı veya Yenice Irmağı, 288 km uzunluğa sahiptir. Ilgaz Dağları, Köroğlu Dağları ve Bolu Dağları’nın toplanıp, bir araya getirdiği ırmak, Zonguldak’ın Filyos beldesinden Karadeniz’e dökülmektedir.

Harşit Çayı

Doğankent Çayı olarak da bilinen Harşit Çayı, 143 km uzunluğa sahiptir. Gümüşhane’nin doğu sınırında bulunan dağlardan doğmaktadır. Gümüşhane İl Merkezi, Torul, Kürtün ve Doğankent’i aşıp Tirebolu’nun 1.5 km doğusundan Karadeniz’e dökülmektedir.

Fırtına Deresi

Fırtına Deresi, ülkemizin önemli turizm bölgelerinden biridir. Özellikle rafting sporu açısından oldukça elverişlidir. Doğu Karadeniz’de bulunan ve 57 km uzunluğunda ki Fırtına Deresi, Kaçkar Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesi sonucu oluşmuştur. Rize Ardeşen’in yaklaşık olarak 2 km batısından Karadeniz’e dökülmektedir.

İkizdere Çayı

İyidere olarak da bilinen İkizdere Çayı, Rize’nin İyidere, Kalkandere ve İkizdere ilçeleri ile Trabzon’un Of ve Hayrat ilçeleri arasından geçip Karadeniz’e akan 78.4 km uzunluğundaki bir nehirdir. Aynı zaman da İkizdere Çayı Rize’deki en uzun akarsu olmak özelliğini taşıyor.

Yazımızı arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir