Guglielmo Marconi Kimdir ve Neyi İcat Etmiştir

Bu yazımızda Guglielmo Marconi Kimdir ve Neyi İcat Etmiştir? sorularını cevaplayacağız.

Guglielmo Marconi Kimdir ve Neyi İcat Etmiştir

Telsiz telgrafın bulucusu bir İtalyan bilim adamı. Bunun ticari alanda gelişmesinde de öncülük yaptı. Heinrich Hertz’in elektromanyetik dalgalarla yaptığı deneyleri okuduktan sonra 1894’te, babasının villasındaki çalışma atölyesinde bir telsiz telgraf cihazı geliştirmeye başladı. Bu, vericisi esas olarak telgraf cihazı geliştirmeye başladı. Bu verici esas olarak telgraf anahtarından, bir voltaj üreten indüksiyon bobininden ve bir kıvılcım siperinden ibaret olan, basit bir cihazdı. Alıcı olarak Edward Branly tarafından bulunan kohiriri (meyve reseptörü) kullandı. Kohirir, radyo dalgaları içinden geçtiğinde, elektrik akımını daha iyi ileten basit bir metal talaşı tüpüydü.

Marconi cihazı keşfetmedi, fakat radyo alıcısına tatbik eden ilk kimse oldu. Her nasılsa bir yönlendirici anten keşfetti. Anten yükseklere yerleştirildiğinde radyo dalgalarının daha uzağa gittiğini gördü. Ayrıca anten yanına bir yansıtıcı (reflektör) yerleştirildiğinde dalganın kuvvetlendirilebileceğini de buldu.

Başlangıçta, Marco’nin deneyleri fazla teşvik görmedi. 1895’te İngiltere’ye gitti. Orada meşhur mühendis William Preece, tanınmasına yardım etti. 1897’de sermayenin yarısı Marconi’ye ait olan Telsiz Telgraf ve Sinyal Limited Şirketi kuruldu. Bu, sonra Marcont Telsiz Telgraf Limited Şirketi adını aldı. Başlangıçta şirketin ilgi sahası fener kulesi ve gemi bordası telsiz tertibatının yapımı idi.

Marconi, telsiz telgraf sistemini geliştirerek, iletim transmisyon mesafesini arttırdı. 1899’da Manş Denizinin üstünden ilk telsiz telgraf temasını sağladı. 12 Aralık 1901’de 27 yaşında iken, İngiltere’den Amerika’ya kodlu sinyal gönderdi. Daha sonra 1922’de kısa dalga ve mikrodalga haberleşmesinde çalışmalarını sürdürdü. Çok sayıda ki ödülün arasında, 1910’da aldığı Nobel Fizik Ödülü de vardır. 1937 yılında İtalya’da öldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir