Fatih Sultan Mehmet’in Hayatı ve Kişisel Özellikleri

Bu yazımızda Bizans İmparatorluğunu yıkıp çağ açıp, çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet’i daha yakından tanıyacağız. Fatih Sultan Mehmet’in Hayatı ve Kişisel Özellikleri hakkında bilgiler paylaşacağız.

Fatih Sultan Mehmet’in Hayatı ve Kişilik Özellikleri

Fatih Sultan Mehmet’in Hayatı

Fatih Sultan Mehmet, 29 Martı, 30 Marta bağlayan gece dünyaya geldi. Annesi Hatice Hüma Hatun son derece dindar ve eğitimi önemseyen biriydi. Babası ise 6. Osmanlı Padişahı Sultan 2. Murad’tır.

Çocukluk döneminin ilk yılları bir süre Edirne’deki sarayda sürer.  Bir müddet sonra devrin tanınmış ve bilinmiş alimleriyle birlikte Manisa sancak beyliğine atanarak Manisa’ya gönderilir.  Şehzade 2. Mehmet’te (Fatih Sultan Mehmet) diğer şehzadeler gibi Osmanlı devlet geleneklerine uyularak bir devlet kademesinde görev almıştır.

Şehzadelerin idari ve askeri alanlarda tecrübe sahibi olmaları için bir gelenek halini alan bu uygulamayla şehzadelerin devlet yönetimini öğrenmeleri ve bu yöndeki kabiliyetlerinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.  Şehzade 2. Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) Manisa’ya gönderilirken eğitimini de Molla Gürani üstlenmiştir.

Babası Sultan 2. Murad kendini dine verip dinlenmek istediğinden 12 Temmuz 1444 yılında  tahtı  12 yaşındaki oğlu 2.Mehmet’e bırakır ve kendisine Manisa’ya çekilir. Bu tarih Fatih Sultan Mehmet’in ilk tahta çıkış tarihidir. Bu yaşta bir çocuğun tahta çıkmasına başta Çandarlı Halil Paşa ve bazı vezirler karşı çıkmıştır. Fakat Sultan 2. Murad kararından vazgeçmemiştir.

Osmanlının başında 12 yaşında bir çocuğun bulunduğunu duyan Macarlar harekete geçerler ve bir haçlı seferi düzenleyerek Osmanlı topraklarına girerler. 2. Murad tekrar tahta çıkıp orduların başına geçer ve 9 Kasım 1444’de tarihe Varna Zaferi olarak geçen savaşı kazanır. Bu tarihten sonra 2. Murad tahta kalmış oğlu 2. Mehmet’e Manisa Valiliğine gönderilmiştir.

Şehzadeliği döneminde 2. Mehmet ilim tahsiline ağırlık vererek çalışıyor, Arapça ve Farsça’nın yanı sıra Yunanca ve Latince’de öğreniyordu.  Gündüzleri at binmeyi, ok atmayı öğrenen genç şehzade akşamları da ilim dersleri alıyordu. Hocası Molla Hüsrev’den Peygamber Efendimizin Hadisi Şerifini işittiği günden beri bu konu üzerinde düşüncelere dalıyor, tarih kitaplarını karıştırıyor ve defalarca kuşatılmış olan İstanbul’un niçin alınamadığı üzerine araştırmalar ve yorumlar yapıyordu.  Babası Padişah 2. Murad’ın vefatından sonra 2. Mehmet yeniden tahta çıkar.

Genç hükümdarın aklındaki öncelikli fikir İstanbul ve onu fethetmektir.  1453 yılına kadar yaptığı hazırlıkların ardından 23 Mart 1453 yılında Osmanlı ordusu Edirne’den yola çıktı. 6 Nisan’da İstanbul kuşatılmaya başlandı. Tam 53 günlük kuşatmanın ardından 29 Mayıs 1453’te İstanbul fethedildi. Çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet Han 3 Mayıs 1481’de vefat etti.

Fatih Sultan Mehmet’in Kişisel Özellikleri

  • Zeki ve çalışkan.
  • Üretkenlik ve kuvvetli bir hayal gücü.
  • Hızlı ve etkin kararlar.
  • Vizyon sahibi ve örnek teşkil eden.
  • Kararlı ve vazgeçmeyen.
  • Sorunlara çabuk çözümler üreten.
  • Meraklı ve araştırmayı seven.
  • Ayrıntılara dikkat eden ve ince hesap yapan.
  • Çok yönlü, hazırcevap ve açık sözlü.
  • Bilime ve sanata önem veren.

Dikkatinizi çekebilecek diğer yazımız:

Fatih Sultan Mehmet İngilizce ve Türkçe Hayatı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir