Bu yazımızda Antalya’ya gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri olan Düden Şelalesi’ni İngilizce ve Türkçe tanıtacağız.
A natural wonder in Antalya. (Antalya’da bir doğa harikası).
Eng : At the 28th and 30th km of the old route from Antalya-Burdur (which goes through Döşemealtı town) there appear two big Karstic sources. These sources, Kırkgözler and Pınarbaşı which ar very rich water wise, coincide after a very short flow and they disappear finally in Bıyıklı Düden (Sinkhole). Some of the sinkholes are so big that they can swallow a huge river or a big lake. In this region there are Suğla (Konya) big sinkhole and Bıyıklı sinkhole wit its output of 30 m3/s. This quantity is the output of Kırkgöz and Pınarbaşı springs at inundation.
Tr : Eski Antalya-Burdur karayolunun 28. ve 30. kilometlerinde Kırkgözler ve Pınarbaşı olmak üzere iki büyük kaynak çıkmaktadır. Bir nehir kadar suyu bol olan bu iki memba, kısa bir akıştan sonra birleşirler ve Bıyıklı düdenin içinde kaybolurlar. Düden, su çeken, su yutan deliklere verilen addır. Düdenlerin bazıları o kadar büyük olurlar ki, koca bir gölü ya da bir nehri yutabilirler. Ülkemiz bunun pek çok örneği vardır. Örneğin, Antalya Elmalı’da Karagöl ve Suğla Gölündeki büyük düden gibi Bıyıklı düdeni de saniyede 30 bin litre su yutacak kapasitededir. Bu miktar Kırkgözler ve Pınarbaşı membalarının taşkın debisidir.
Eng : The water which disappears at Bıyıklı Sinkhole goes 14 km underground and comes out again at Varsak pit; after a very short fall it disappears again from the other end.
Tr : Bıyıklı düdeninde kaybolan su 14 km kadar yerinden altından gittikten sonra Varsak çukurunun bir ucundan çıkar ve çok kısa bir akıştan sonra tekrar batar.
Eng : The water which disappears at Varsak goes underground for 2 km and comes out again at Düdenbaşı by pressure made by a syphon. The water which falls from Düdenbaşı is the water coming from Kepez Hydroelectrical Complex has been built.
Tr : Varsak’ta kaybolan su 2 km kadar yeraltı akışından sonra, Düdenbaşı’nda yeryüzüne çıkar. (Düdenbaşı’nda basınçla bir nehir halinde çıkan su) Doğal olarak birkaç defa batıp çıkan suyun kot farklarından yararlanılarak, Kepez Hidroelektrik Santrali inşa edilmiştir.
Eng : After Düdenbaşı the water of Düdençay separate into a number of streams and finally east of Antalya at a height of 40 m plunge from a platform into the Mediterranean in the from of cascades. At the spot where the cascades fall into the Mediterranean is an attractive park called Düden Park. In spring when water is plentiful this is a sight not be missed. They can be seen from the sea by talking a boat trip from Antalya yacht harbor, which is a very pleasant trip.
Tr : Düdenbaşı’ndan sonra bir çok kollara ayrılan Düden çayı en sonunda Antalya’nın doğusunda 40 metre yüksekliğinde traverten bir eşikten şelale yaparak Akdeniz’e dökülür. Düden şelalesinin Akdeniz’e döküldüğü yerde güzel bir park bulunmaktadır. Suların bol olduğu ilkbahar mevsiminde bu görkemli şelalenin seyrine doyum olmaz. Bu şelaleyi denizden teknelerle gelerek de izleyebilirsiniz. Antalya limanından kalkan yatlar, kısa süreli turlar yaparak ziyaretçileri denizden şelalenin altına kadar getirmektedirler.