Bu yazımızda Destek ve Hareket Sisteminin Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız? sorusunu cevaplayacağız.
Destek ve Hareket Sisteminin Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız
Destek ve Hareket sistemi iskelet ve kas olmak üzere 2’ye ayrılır. İskelet vücudumuza şekil verir dik durmasını sağlar. Kas sistemi ise vücudun hareket imkanını sağlıyor. Peki bizler Destek ve Hareket Sisteminin Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız? İşte dikkat edilmesi gerekenler.
Beslenme
Destek ve hareket sisteminin gelişmesi ve sağlığının korunmasında en önemli etkenlerden biri beslenmedir.Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri yeterli miktarda ve uygun zamanlarda almak önemli.
Günlük alınması gereken temel besinler :
Süt ve ürünleri
Et-Kuru baklagil-Yumurta-Fındık-Ceviz
Meyve ve Sebzeler
Ekmek ve Tahıllar
Kemik Sağlığı
Kemik sağlığı için : Kalsiyum,fosfor ve d vitamini ve b vitamini içeren besinler tüketmeliyiz.
Kemik sağlığına iyi gelen besinler : Süt yoğurt,kivi,roka,susam,kuru fasulye,tahim,kuru üzüm,kuru kayısı,kuru incir(yanında ceviz),ıspanak,semizotu,pekmez
Kuru incirin içerisine ceviz ve badem koyarak kalsiyum miktarını artırabilirsiniz.Uzmanlar burada miktar çok önemli 3,4 tane kuru kayısı bir avuç badem değil mantığında değil 1,2 incir içerisine 2 tam cevizi yerleştirdiğimizde ihtiyacı karşılamış oluruz diyor.
Giydiklerimize Dikkat Etmeliyiz
Dar elbiseler :
Çoğu kadın için dar kot vazgeçilmezdir. Tehlikesi de cazibesi kadar büyük. Dar pantolonlar kas fonksiyonlarının kaybına neden olabilir. Kişinin yürüyüşü dahi değişebilir. Sinir zedelenmesine yol açabilir. Toplardamarlara baskı yaparak bacaklarımızdaki kanın kalbe geri dönmesine engel olarak bacaklarda şişlik ve ağrılara neden olabilir. Uzmanlar sinirler zarar görürse kendini yenilemesinin oldukça zor olduğunu söylüyor. Giydiğimiz pantolon bacaklarımıza sımsıkı yapışan pantolonlar karın bölgesinden basınç yapıyorsa ve diz kapaklarının bükülmesini de engelliyorsa o pantolon seçimi yanlıştır.
Yüksek topuklu ayakkabılar
Uzmanlara göre özellikle 5 cm’den fazla topuğu olan ayakkabılar giymek ,ayak önü ve ayak bileği hastalıklarına yol açabiliyor.Bunun dışında ayakta şekil bozuklukları,ayakta basıya bağlı yaralar oluşabiliyor.2,5 cm’den uzun topuklu ayakkabıyı giymeyi sürekli hala getirmek,erken kamburlaşmaya,kireçlenmeye varan sonuçlara neden olabiliyor.
Duruşumuz ve Oturuşumuza Dikkat Etmeliyiz
Vücudumuzun yanlış kullanımı neticesinde duruş bozuklukları oluşabilir. Günümüzde kullandığımız bilgisayarlar, tabletler, telefonlar duruş bozukluğuna yol açmaktadır. Burada dengesiz bir kas gelişimi durumu vardır. Sırt kasları oldukça zayıf ön kaslar hep aktif durumdadır. Sandalyede oturduğumuzda dik bir şekilde oturmamız gerekiyor. Aksi taktirde bu ileride sorunlara yol açacaktır.
Spor Yapmak
Sağlıklı yaşam için spor yapmak büyük önem taşıyor. Beden kas ve hareket sistemi sağlığını korumak için spor olmazsa olmazdır. Düzenli spor yapmak yetişkin bireyleri yüksek tansiyondan, yüksek kolesterolden, kalp ve damar hastalıklarından, akciğer hastalıklarından, inme(felç)’den korumaktadır. Her yaşta spor önemlidir. Genç yaşta spor yapmak ise hastalıklar başlamadan önce koruma yönünde etkisi var.