Bu yazımızda Çanakkale Savaşı İle İlgili Kompozisyon örneği paylaşacağız.
Çanakkale Savaşı İle İlgili Kompozisyon
Çanakkale harbi etle kemiğin çeliğe karşı galip gelişidir. Çanakkale harbi bu milletin birlik ve beraberliğinin zirvesi, onlar içinse bin yıllık hayallerinin yıkılışıdır. Batılıları hayallerine en çok yaklaştıkları bir sırada hedeflerini şaşırtan ve yıkan şeyse bu asil milleti iyi tanıyamamaları ve Çanakkale ruhunu hesaba katamamalarıdır. Çanakkale ruhu bu millete her zaman lazım olacak manevi bir güç maddi bir kuvvet kaynağıdır. Çanakkale Savaşı, bir dini, bir kültürü topyekûn yeryüzünden kaldırmanın açığa çıkışıdır.
Çanakkale ruhunu diri ve güçlü tutmamız gerekir.
Dün o destan diyarında omuz omuza harbederken akan aziz kanları birbirine karışıp kan kardeşi olan ve bugün hala orada olan yan yana yatan aziz şehitlerimizin yaptığı gibi birlik beraberliğimizi sağlamalı Çanakkale ruhunu yaşatmamız gerekir.
Gelibolu Yarımadasının her bir metre karesine 6 bin mermi atarak toprağın üzerini adeta metal levha haline getirdiler. O gün düğüne gider gibi körpecik vücutlarını seve seve kefensiz toprağa teslim eden bu bayrağın ve bu vatanın bedelini canlarıyla ödeyerek bizlere emanet eden dedelerimizin bizden beklediği sadece bu şuur ve uyanıklıktır.
Onlar dönmeyi hiç düşünmediler ve dönmediler.
Onları yok etmeye gelenlerse 9 Ocak 1916 günü gece yarısı ayaklarının ucuna basa basa Ege’nin karanlık sularında hayalleriyle beraber kaybolup gittiler. Gittiler… Ve bir daha hiç görünmediler.
Gençlerimiz bütün bunları bilmelidirler ki geleceğe de fikren ve ruhen hazır olsunlar.
3 Kasım 1914 günü milletimizin 253 bin körpe fidanını kaybetmesine neden olan ölüm ateşinin tutuşturulduğu gündür. Ve o tarih gençlerimiz tarafından çok iyi bilinmelidir.
Dünyanın en batı ucu Kanada’dan en doğu ucu Avustralya’ya kadar Gelibolu’ya karıncalar gibi üşüştüler. Ayrıca Güney Asya ve Uzak Doğu insanlarının direncini kırmak, ümitlerini yok etmek ve sömürmekte oldukları Müslüman devletlerin güven kaynağı olan İstanbul’u alarak onların ümitlerini, dayanaklarını toptan yok ederek teslimiyetlerini hızlandırmaktı.
Dün atalarımız Anadolu’nun kınalı koç yiğitleri şimdi unuttuğumuz o yüksek ruhla batılıların bin yıllık hayallerini Ege’nin karanlık sularına gömdüler ve bu toprakların Türk yurdu olduğunu bütün dünyaya gösterdiler. O yüksek ruhun sahipleridir ki kanından renk katarak al bayrağı, bedenini canlarıyla ödediği toprağı, insan olmanın en önemli vasfı olan özgür ve hürriyeti yani bu cennet vatanı bizlere hediye ettiler. Birlik ve beraberlik anlayışını, vatan ve bayrak sevgisini, bizi biz yapan kutsal değerlerimizi ve kültürümüzü temsil eden Çanakkale ruhunu ilelebet yaşatmalıyız. Çanakkale ruhunu nesilden nesillere aktarmalıyız.
“Bombasırtı Olayı ( 14 Mayıs 1915) çok önemli ve dünya harp tarihinde eşine rastlanması mümkün olmayan bir hadisedir. Karşılıklı siperler arasındaki mesafe 8 metre, yani ölüm muhakkak. Birinci siperdekilerin hiç birisi kurtulmamacasına şehit düşüyor. İkinci siperdekiler yıldırım gibi onların yerine gidiyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz. Bomba, şarapnel, kurşun yağmuru altında öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor ve en ufak bir çekinme bile göstermiyor. Sarsılma yok. Okuma bilenler Kuran-ı Kerim okuyor ve Cennete gitmeye hazırlanıyor. Bilmeyenler ise, Kelime-i Şahadet getiriyor ve ezan okuyarak yürüyorlar. Sıcak cehennem gibi kaynıyor. 20 düşmana karşı her siperde bir nefer süngü ile çarpışıyor. Ölüyor, öldürüyor. İşte bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren, dünyanın hiç bir askerinde bulunmayan, tebrike değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.” (Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK)