Metabolizma, vücudunuzun enerji üretmek için kullandığı tüm kimyasal işlemleri ifade etmektedir. Yaşamın sürdürülebilmesi için vücudun ihtiyaç duyduğu günlük fonksiyonları yerine getirmek için yiyeceği enerjiye dönüştürür. Vücut karbonhidratları, yağ ve proteinleri yiyecek ve içeceklerden ayırır ve bunları günlük işlevler için enerjiye dönüştürür. Anabolizma ve katabolizma, metabolizmayı oluşturan iki geniş biyokimyasal reaksiyondur. Metabolizma 2 kategoriye ayrılır.
- Anabolizma: Hücrelerin ihtiyaç duyduğu tüm bileşiklerin sentezi.
- Katabolizma: Enerji elde etmek için moleküllerin parçalanması.
Metabolizma, vücudunuz ihtiyaç duyduğundan daha fazla enerji tüketirse, genellikle fazlalığı yağ olarak depolar.
Anabolizma
Anabolizm veya biyosentez, molekülleri daha küçük bileşenlerden meydana getiren biyokimyasal reaksiyonlar kümesidir. Doğada pek çok şeyde olduğu gibi, metabolizmanın da doğal bir dengesi vardır. Anabolizma biyosentezdir. Yani küçük molekülleri vücudun ihtiyaç duyduğu daha büyük ve karmaşık olan bileşikleri sentezler. Katabolik yollar yıkıcı metabolizma biçimleri olarak kabul edilirken, anabolik yollar yapıcı biçimlerdir.
Katabolizma
Katabolizma, karmaşık molekülleri daha basit olanlara ayıran biyokimyasal reaksiyonlar kümesidir. Katabolizma ısı salgılayıp hidroliz ve oksidasyon yoluyla çalışır. Vücuttaki ana katabolik işlemlerin bazıları, polisakaritlerin (glikojen, nişasta vb.) Monosakaritlere (fruktoz, glikoz vb.) Parçalanması, proteinlerin nükleik asitlere parçalanması ve nükleik asitlerin nükleotidlere parçalanmasıdır.