Gelişen ve değişen teknolojinin insanlığa katkıları devam ediyor. NASA’nın araştırma ve teknolojik yenilikleri, sadece uzay endüstrisi değil, insan hayatını kolaylaştırmada da kullanılıyor. Bu yazımızda geçmişten günümüze uzay araştırmaları sonucunda ortaya çıkan ve günlük hayatımızda bize fayda sağlayan buluşları inceleyeceğiz.
Uzay Araştırmaları Sonucunda Gelişen Günümüz Teknolojileri
Çizilmez Cam
Astronotların kasklarının uzaydaki kir ve atıklardan etkilenmemesi için tasarlanmıştı. Gözlük üretici firması olan Foster Grant bu buluştan yola çıkarak çizilmez gözlük camları üretti.
Uzay Battaniyesi
Uzay aracının dış yüzeyini yüksek ısıdan korumak için tasarlanmıştır. Günümüzde ilk yardımda (Hipotermi gibi durumlarda) kullanılmaktadır. Isı kaybını azaltır.
Kulak Termometresi
Yıldızların sıcaklığını yakalamak için NASA tarafından üretilen bu cihaz şimdilerde yeni doğan bebeklerin vücut ısısını öğrenmek için kullanılmaktadır.
Yapay Uzuvlar (Protez)
Protez, eksik olan vücut uzuvlarını taklit ederek yapılan aygıttır. Kangren, iltihap vb durumlarda vücudun sağlığını korumak için hasar gören bölge vücuttan çıkartılır.
İtfaiye Ekipmanları
İtfaiyeciler için ısıya dayanıklı giysiler, dumanda nefes alabilmesini sağlayan oksijen maskeleri uzay araştırmaları sayesinde keşfedildi.
Telefon Kameraları
NASA uzaydan yüksek kaliteli fotoğraflar çekmek için az enerji gerektiren hafif, minyatür bir görüntüleme sistemi icat etti. Bu teknoloji cep telefonu ve bilgisayar kameralarında standart hale geldi.
Bebek Maması
Uzun uzay görevlerinde kullanmak üzere Nasa bilim adamlarının icat ettiği besleyici, bitkisel yağlar günümüzde bir çok bebek maması formülünde kullanılmaktadır.
Egzersiz Makineleri
Sıfır yerçekimine uzun süre maruz kalmak kemik kaybına ve kas atrofisine neden olduğundan, NASA astronotların uzayda fiziksel zindeliği koruyabilmeleri için egzersiz makineleri yarattı.
Buza Dayanıklı Uçaklar
Buz, uzaydaki mekikler için gerçek bir tehdittir ve NASA, bazıları artık ticari uçaklarda kullanılan, uzay taşıtlarında buz oluşumunu önlemek için çoklu elektronik çözümler tasarlamıştır.
Bilgisayar Faresi
Nasa araştırmacıları yerleşik bilgisayarlarla etkileşimi arttırmanın ve kullanıcıların verileri manipüle etme gibi görevleri gerçekleştirmelerine olanak sağlamanın bir yolunu ararken, ilk fareyi geliştirdi.
Ayarlanabilir Duman Dedektörü
NASA, 1970’lerde sürekli yanlış alarmları önlemek için ayarlanabilir hassasiyete sahip bir ünite yaratarak duman dedektör teknolojisini geliştirdi. Bu dedektörler günümüzde ev ve iş yerlerinde kullanılmaktadır.
Taşınabilir Bilgisayarlar
Günümüzde laptopta dediğimiz taşınabilir bilgisayarlar ilk olarak uzay araştırmalarında kullanıldı.
Kablosuz Kulaklıklar
NASA, astronotların Dünya’daki ekiplerle iletişim kurmasını sağlamak amacıyla tasarlandı.