Prokaryot (Prokaryotik) Hücre Nedir

Prokaryot (Prokaryotik) Hücre Nedir? Prokaryot (Prokaryotik) Hücre Yapısı, Prokaryot (Prokaryotik) Hücrelerin Özellikleri, Prokaryot (Prokaryotik) Hücreler Nasıl Bölünür? Tüm bu soruların cevabı bu yazımızda.

Prokaryot (Prokaryotik) Hücre Nedir

Prokaryotik hücreler, gerçek bir zara veya çekirdeğe bağlı organallere sahiğ olmayan basit ve tek hücrelilerdir. Prökaryotik DNA nükleoid adı verilen hücrenin merkezinde bulunur ve dairesel bir kromozom adı verilen tek bir büyük halkadan oluşur. Prokaryotlar, ekstremofil ve hidrotermal menfezler, sulak alanlar, bataklıklar, insan ve hayvan bağırsakları, sıcak su kaynakları gibi ortamlarda yaşayabilir ve gelişebilirler. Prokaryotik bakteriler neredeyse her yerde bulunan ve insan mikrobiyosunun bir parçasıdır. Ökaryotik hücrelerin nükleer bir zarla çevrili çekirdeği vardır. Hücrede belirli görevleri yerine getiren başka organelleri de mevcuttur. Prokaryotik bir hücre, hücreyi dış zar olarak saran tek bir zarar içermektedir. Bu sebeple, bir prokaryottaki reaksiyonların tümü, hücrenin sitoplazması içinde gerçekleşir. Prokaryot, çoğaltılmış DNA’yı ayrı hücrelere bölen ikili fisyon yoluyla çoğalır.

Prokaryot (Prokaryotik) Hücre Yapısı

Prokaryotik hücreler ökaryotik hücreler gibi çok karmaşık değildir. Organizmalar sabit olmayan değişken hücre şekillerine sahiptir. Prokaryotik hücrelerin, ökaryotik hüclerin yaptığı gibi genetik materyallerini içeren gerçek bir çekirdeği yoktur. Prokaryotik hücreler, mitokondri , endoplazmik retikuli ve Golgi kompleksleri gibi ökaryotik hücrelerde bulunan organellerden yoksundur. Ökaryotik hücreler gibi, prokaryotik hücrelerde sitoplazma, hücrenin dolgusunu oluşturan jel benzeri bir madde ve hücrenin bileşenlerini yerinde tutan hücre iskeleti bulunur. Hem prokaryotik hücrelerde hem de ökaryotik hücrelerde protein üreten organeller olan ribozomlar ve vakum maddeleri, besinleri depolayan ve atıkları yok eden hücrelerde bulunur.

Prokaryot (Prokaryotik) Hücrelerin Özellikleri

Ökaryotik hücrelerin aksine, prokaryotik hücreler membranlarla bağlı olan belirgin organelleri yoktur. Bunun yerine, hücrenin verdiği reaksiyon hücrenin sitoplazması içinde gerçekleşir. Tüm prokaryotik hücrelerde hücre zarı ve dna olmak üzere 2 ana bileşen bulunur.

  • Hücre zarı: Hücre zarı, tüm prokaryotlarda bulunmaz. Çoğu hücre protein ve yapısal moleküller tabasında korunmak için bir hücre duvarı salgılar.
  • DNA: Tüm hücrelerde bulunur.

Diğer prokaryotik hücreler, hareket etmelerine yardımcı olmak için kirpikler ve flagella gibi çok sayıda farklı parçaya sahip olabilir . Bu yapılar ökaryotlarda bulunanlara benzer olarak işlev görürken, genellikle farklı bir yapıya sahiptirler.

Prokaryot (Prokaryotik) Hücreler Nasıl Bölünür?

Prokaryotik hücreler ikili bölünme işlemi ile bölünürler. Prokaryotik hücreler, yalnızca karmaşık kromozomlarda depolanmayan az miktarda DNA’ya sahiptir. Bir prokaryot büyük bir boyuta ulaştığında, ikili bölünme işlemi gerçekleşir. Bu işlem DNA’yı çoğaltır, ardından ayrı hücrelere ayırır. Bu işlem mitozdan daha basittir ve bakteri çok daha hızlı üreyebilir.

Yazımızı arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir