Lidyalıların İnsanlık Tarihine Katkıları Nelerdir? adlı yazımızda bu medeniyet hakkında öne çıkan bilgilere göz atacağız. Lidyalıların insanlığa yaptığı katkıları maddeler halinde öğreneceğiz.
Lidyalılar
Lidyalılar bugünkü Ege bölgesinde Manisa ve Uşak illerinin olduğu bölgede kurulmuşlardır. Başkenti Sardes (Sard) şehridir. Lidyalılar Anadolu’da hüküm sürmüş güçlü bir medeniyetti. Sardes’den başlayarak Mezopotamya’ya kadar uzanan Kral yolunu yapmışlardır. Kral yolu üzerinden yapılan ticaretler neticesinde Doğu ve Batı kültürleri arasında etkileşim sağlanmıştır. Lidyalılar gelirlerinin büyük bir kısmını ticaretten elde etmişlerdir. Ticaret faaliyetleriyle zenginleşen Lidyalılarda paralı askerlik sistemine dayalı bir ordu vardı. Lidyalıların yıkılmasının en büyük sebeplerinden biri bu paralı ordu sistemidir.
Lidyalıların İnsanlık Tarihine Yaptığı En Büyük Katkı ”Para” dır.
Anadolu Uygarlıkları insanlık tarihine önemli katkılar yapmıştır. Bunlardan en önemlisini Lidyalılar yapmıştır. Şüphesiz Lidyalılar dediğimizde ilk aklımıza gelen paradır. Lidya Uygarlığı tarihte parayı bulan, basan ve değer karşılığı ödeme aracı olarak kullanan uygarlıktır. Paranın icadıyla birlikte değiş tokuş yöntemi ortadan kalkmış, para ile satın alımlar başlamıştır.
Lidyalılar, parfümeri, masaj ve ticaret gibi alanlarda da öncü olmuştur. Ayrıca mimari, tekstil ve madencilik gibi alanlarda önemli yenilikler yapmıştır. Lidyalıların insanlığa katkıları sadece para ile sınırlı değil. Lidyalıların insanlık tarihine yaptığı katkılar neler bir göz atalım.
Lidyalıların İnsanlık Tarihine Katkıları
- Lidyalılar tarihte parayı bulan, basan ve değer karşılığı ödeme aracı olarak kullanan ilk uygarlıktır.
- İlk renkli dokumacılık ve tekstili buldular.
Koyun yünlerini kök boyalarıyla renklendirip halı, battaniye, palto ve balık ağlarını ördüler. - Kendi yetiştirdikleri çiçek ve bitkilerin koku ve yağlarını kullanarak parfümü insanlığı kazandırmışlardır.
- Civayı bakır levhalarla sıvayarak aynayı buldular.
- İlk madencilik ve metalürji çalışmalarını başlatıp altın, bakır, gümüş ve arsenik çıkartıp bu madenleri kimya bilgileriyle işlemeye başladılar.
- Tarihteki ilk kuyumculuğu başlattılar.
- Tuğla kiremitleri ısıtarak mimariye yeni bakış açısı getirdiler.
- Zehirli cıva sülfürden elde ettikleri dudak boyasıyla ilk kozmetik sanayini başlatmışlardır.
- Sardes Antik Kenti içinde yer alan bir yazıda Tanrıçanın Nesimades isminde bir kişiye ipotek karşılığı faizle para verdiğini borcu karşılandığında bu kişinin arazilerinin ipoteklendiğini borcunun zamanında ödenmediği taktirde ise arazilerine el konulacağını açıkça anlatıyor. İlk bankacılık işlemi Sardes Antik kentinde olduğunu gösteriyor.
- İlk termal tedavi
Kazılar sayesinde gün yüzüne çıkarılan termal havuz Sardes Antik Kentindeki en önemli kalıntılardan biridir.