Genellikle kırsal alanlarda bir çok kişinin toplanarak el birliğiyle bir işi gerçekleştirmesidir. Bir kişinin tarlasındaki hasadın el birliğiyle toplanması bir imece örneğidir. Kırsal alanlarda uzun sürecek işler imece yöntemiyle kısa sürede bitiriliyor. Kısaca dayanışma, yardımlaşmaya imece denir. İmece sözcüğüyle ilgili bir çok atasözümüz var. İşte onlardan bazıları :
İmece Sözcüğünü Açıklayan Atasözleri
- Birlikten kuvvet doğar.
- Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz.
- Bir elin nesi var iki elin sesi var.
- Nerede birlik, orada dirlik.
- Komşu komşunun külüne muhtaçtır.
- Bir elin sesi çıkmaz.
- İmece günü bulutlu, görmeyene ne mutlu.
- Yalnız taş duvar olmaz.
- El eli yıkar, iki el de yüzü.
- Yalnız öküz, çifte koşulmaz.
Anadoluda Yapılan İmecelerle (Yardımlaşma, Dayanışma) İlgili Gazete Haberi
Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı 4 mahallenin ortasında yer alan harabe haline gelmiş türbe yüzlerce mahallelinin gönüllü olarak çalıştığı imece usulü ile yepyeni bir görünüme kavuştu. Seyhan Nehri kıyısında yer alan türbenin etrafı ise mesire alanı olarak düzenlendi. Hayırsever Mehmet Güven’in katkıları ile yenilenen türbenin inşaatında çalışan yüzlerce mahallelinin ortaya koymuş olduğu birliktelik, toplumsal dayanışmanın anlamlı bir örneği oldu.
Edirne’nin Uzunköprü ilçesi Çakmak Köyü halkı, imece usulüne dayalı olarak gerçekleştirdikleri çevre farkındalığıyla herkese örnek oluyor. Köy halkı ”1 Fidan 1000 Ömre Bedel” sloganıyla ormanlık alanda ağaçlandırma çalışması yapıyor.