Hititlerde Din ve İnanış

Hititlerde Din ve İnanış adlı yazımızda detaylı olarak Hititlerin din anlayışı ve inanışları hakkında bilgi sahibi olacağız. Bu konu ile alakalı olarak Hititlerin İnsanlık Tarihine Katkıları ve Hititlerde Sosyal ve Ekonomik Yaşam adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Hititler doğada ki pek çok olguyu belli bir tanrının takdiri olarak algılamaktaydı. Bu nedenle dinleri çok tanrılı ve doğa yönelikliydi. Yaşadıkları dünyanın tüm unsurları, çevrelerindeki her şey onlar için kutsaldı. Doğanın her parçası bir tanrının sorumluluğundaydı bu nedenle sadece tapınaklarda değil günlük yaşamlarında da tanrılara ve doğaya saygı göstermek zorundaydılar. Onlar için tanrıların hoşnut edilmesi iyi bir hasat ve hatta askeri başarının güvencesiydi. Hititlerde tanrıları ihmal etmenin yada onlara karşı gelmenin cezası çok ağırdı.  Bazen bu ceza öteki dünyaya kadar uzanabiliyordu. Hititlerde ölümden sonrası oldukça karamsar olarak betimlenmiştir. Öteki dünya soğuk ve karanlıktır. Zavallı ölü sadece çamur yer ve pis su içer. Bir çok Hitit tableti dini törenlerle ilgili talimat içermektedir. Metinlerden Hititlerin çok dindar ve tutucu olduğu anlaşılıyor.

Hititlere Bin Tanrılı Din Denmesi

Hititler fethettikleri tüm ülkelerin tanrılarını benimseyerek dinlerini geliştirdiler. Hitit dinine sürekli yeni tanrılar ve tapınaklar ekleniyordu. Büyük olasılıkla başlangıçta Hititlerin çok fazla tanrıları yoktu. Fakat Anadolu’da ve Anadolu dışında farklı hakları tanırken yada Suriye’de seferlerdeyken diğer halkların tanrılarıyla karşılaştıkça bunlara doğal olarak saygı göstermişler. Bu tanrılarının kendilerine düşman olması yerine kendi taraflarında olmasını istemişlerdir. Bu nedenle bu tanrılara da kendi tanrılarına olduğu gibi düzenli olarak kurban sunmuşlardır. Bu hoşgörü sayesinde Hitit dini yayılarak batıya kadar ulaştı ve bir çok ülkenin dinini etkiledi. Hititlerin fırtına tanrısı zamanla Yunanlılarda Zeus’a, Romalılarda da Jüpiter’e dönüştü. Sonunda Hitit panteonu o kadar karmaşık bir hal aldı ki Hititler bin tanrılı halk olarak bilindi.

Yazımızı arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir