Daktilonun İcadı

Bu yazımızda daktilonun icadı, daktilonun nasıl çalıştığı, daktilonun geçmişten günümüze yolculuğu hakkında detaylı bilgi sahibi olacaksınız.

Daktilo, yazı yazmak için kullanılan, her harfin bir tuş aracılığıyla kağıda basılmasını sağlayan makinelerdir. Daktilo, 1950 lerde altın çağını yaşamış 20. yüz yılın en yaygın yazı aracıydı. Kadınlar iş hayatına girmesinde önemli rol oynamıştı. Ancak gelişen ve değişen teknolojiler sonrasında oda tarihin tozlu raflarında yerini aldı. Hindistan’da 2010 yılında son daktilo üreticisi de kepenklerini kapatmasıyla bu aletin kullanımı tamamen bitti. Fakat daktilonun icadı bize başka bir şey kazandırdı. Ne olduğunu tahmin ettiniz mi? Onuda yazımızın sonunda bulacaksınız. Şimdi yazımıza daktilonun icadı ile devam edelim.

Daktilonun İcadı

İlk daktiloyu 1868 yılında icat etmeyi başaran Christopher Latham Sholes bilgisayar teknolojisine de ön ayak olmuştur. Bu önemli buluşun en önemli özelliği basılacak olan harflerin metal harflerin ucunda bulunmasıydı. Bu müthiş icadı kaçırmayan dünyaca ünlü Remington markası 1872’de daktilonun seri üretimini aldı ve 1874 yılında Remington 1 adıyla piyasaya sürdü. Bu modelin iki büyük dezavantajı vardı. Sadece büyük harf yazması ve yazanın kişinin yazdıkları görememesiydi. Remington’un 1878 yılında yaptığı daktilo bir dikiş makinesinin üzerine yerleştirildi. Ancak makinenin büyük ve pahalı olması firmaya satış konusunda sıkıntılar yaşattı. 1872- 1890 yılları arasında küçük harf yazabilmesi, yazan kişinin yazdığını görebilmesi gibi eksikleri tamamlanarak yeni daktilolar ortaya çıktı.

Elektrikli Daktilo

Hız kesmeden gelişimini sürdüren daktilo, 20. yüz yılın başında elektrikle çalışır duruma geldi. Elektrikli daktiloların ilk tasarımcısı Thomas Edison’dur. 1872 yılında Edison, metal çubuklara elektro mıknatıslar aracılığıyla çalışan daktilo yapmayı başardı. Ancak aracın hacmi ve ağırlığı önemli ölçüde arttığı için pratik olmaktan uzaktı. Bu yüzden Edison’un buluşu bir süre için kenara bırakıldı. 1947 ve 1948 yıllarında üretilen elektrikli daktilolar günümüzde kullanılan bilgisayarlara da temel oluşturmuştur.

Daktilo Nasıl Çalışır

Daktilo temel olarak üzerinde tuşlar bulunan klavye, etrafına kağıt sarılan kauçuk bir silindir taşıyan hareketli şaryo, madeni çubuklar ve bir mürekkep şeridi ve makinenin çalışmasını sağlayan diğer küçük mekanizmalardan oluşur. Kağıt ise daktilonun olmazsa olmaz ikinci elemanıdır. Daktilonun bir tuşunu dokunduğumuz zaman ilgili madeni çubuk hareket eder ve mürekkep şeridine çarparak üzerinde taşıdığı karakterin kağıt üzerine basılmasını sağlar. Bir harfin basımından sonra şaryo kendiliğinden yatay biçimde hareket eder. Satır bittiğinde bir çınlama sesi bize şaryoyu  yeni bir yazım için başlangıç durumuna getirmemizi anımsatır. Bu tip araçlarda yazının koyuluğu, harflerin boyutları ve tuşlara vuruş hızına bağlı olduğundan aynı koyulukta bir yazı elde etmek imkansızdır. Her icat teknolojiyle geliştirilip kullanılırken daktilonun icadı dönüştüğü son hal tahmin edildiği üzere bilgisayarlarımızda kullandığımız klavyelerdir.

Yazımızı arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir