Bir önceki yazımızda Atatürk’ün Müziğe Verdiği Önem‘i detaylı bir şekilde paylaşmıştık. Bu yazımızda Atatürk’ün Müzik Alanında Yaptığı Çalışmalar (Yenilikler) hakkında madde madde detaylı bilgiler paylaşacağız. Atatürk’ün Müzik İle İlgili Düşünceleri, Atatürk’ün Müziğe Yaptığı Katkılar, Atatürk’ün Müzikle İlgili Çalışmaları
Atatürk, kültür ve sanata çok önem veren bir liderdi. Cumhuriyetin ilanından sonra bir çok alanda olduğu gibi bu alanda da çalışmalar yaptı. ”Türk Milli Musikisi yükselebilir, cihan şümul musikide yerini alabilir” diyen Atatürk, Türk müziğini geliştirmek için çalışmalar yaptı. Yine bu konu ile ilgili düşüncülerini şu sözlerle aktarmıştır. “Kültür kıvamımızı yeni ve modern esaslara göre teşkilatlandırmaya durmadan devam ediyoruz. Ulusal musikimizi modern teknik içinde yükseltme çalışmalarına bu yıl daha çok emek verilecektir.” Atatürk, Türk toplumuna Türk musikisi dışında, klasik müzik ve opera gibi müzik türlerini de sevdirmek için çalışmalarda bulunmuştur.
Atatürk’ün Müzik Alanında Yaptığı Çalışmalar (Yenilikler)
Musiki Muallim Mektebi
1924 yılında müzik öğretmeni yetiştirmek amacıyla kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti’nde müzik öğretmeni yetiştiren ilk kurumdur.
Özsoy Operası
Ahmet Adnan Saygun, Atatürk’ün emriyle ”Özsoy Operası”nı bestelemiştir. Türk topraklarında bestelenen ilk Türk operasıdır.
İstanbul Konservatuarı
İstanbul Darülelhan Şark Musikisi Şubesi kapatılıp, okulun adı İstanbul Konservatuarı olarak değiştirildi.
Ankara Devlet Konservatuarı
Devlet Tiyatrolarının Senfoni Orkestraları, Devlet Opera ve Balesinin sanatçılarının önemli bir bölümü bu okulda yetişmiştir.
Avrupa’ya Müzik Öğrencileri Gönderildi
Cemal Reşit Bey, Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin bunlardan bazılarıdır.
Türk Sanat Müziği Repertuar Tasnif ve Tespit Heyeti Kuruldu
Kurulan bu heyet Türk Musikisinin Klasikler serisinden 180 şarkının nota ve güftesini, Dini Ezgiler serisinden de 6 bölümlük Tekke Musikisi örneklerini tespit ve tasnif ederek yayımlamıştır.
Halk Müziğimizin Yaşaması ve Gelişmesi İçin Halkevleri Kuruldu
Atatürk’ün isteğiyle kurulan halkevlerinde birçok genç bağlama çalmayı, türkü söylemeyi öğrendi.
Gazi Terbiye Enstitüsü
Gazi Terbiye Enstitüsü’nün yetiştirdiği kadrolar Türk milli eğitim sisteminin bel kemiğini oluşturdu.
Ankara Askeri Müzik Okulu
Bu okul Türk askerinin müzik konusunda da gelişmesini sağlamıştır.
Müzik kültürü oluşturan en önemli unsurlardandır. Atatürk, Türk müziğinin geliştirilmesi, dünyaya tanıtılmasının gerektiğini bir çok kez dile getirmiştir. Atatürk, Türk bestelerinin yurt dışında da seslendirilmesini istemiştir. Bu amaçla çok sesli ezgi çalışmaları başlatmıştır. Atatürk’ün önderliğinde, müzik alanında yapılan çalışmaları öğrenmiş olduk. Tüm bunlar Atatürk’ün ileri görüşlülüğünün örneklerinden biridir.